ကြန္ကရစ္ထုထည္ ေျပာင္းလဲျခင္း
*********************************
*** ကြန္ကရစ္ဟာ မာခဲေနစဥ္ အေတာအတြင္းမာ ထုထည္ ေျပာင္းလဲႏိုင္ပါတယ္။ အစိုဓာတ္ ဆံုးရံူးရမယ္ဆိုရင္ က်ံဳ႕သြားမယ္။ ဒါေပမဲ့ ေရထဲမွာ မာခဲရမယ္ဆိုရင္ ျပန္႔ကားလာမွာပါ။
*** ကြန္ကရစ္ရဲ႕ ထုထည္ေျပာင္းလဲမႈ အေၾကာင္းအရင္းမ်ားဟာ ၀န္သက္ေရာက္မႈေတြ၊ အခ်ိန္ေျပာင္းလဲမႈေတြ၊ ေရနဲ႔ ဘိလပ္ေျမ ဓာတ္ျပဳမႈ ျဖစ္စဥ္ေတြနဲ႔ စိုထိုင္းဆ ေျပာင္းလဲမႈေတြေၾကာင့္ လို႔ မွတ္ယူႏိုင္ပါတယ္။
(ပထမဆံုးအေနနဲ႔ က်ံဳ႕တာကို စေျပာၾကမယ္)
>>> Shrinkage (က်ံဳ႕ျခင္း)
************************
*** ကြန္ကရစ္ ေျခာက္သြားလို႔ ေျပာင္းလဲတဲ့ ထုထည္နဲ႔ ေရဖယ္ထုတ္လိုက္လို႔ ေျပာင္းလဲတဲ့ ထုထည္ဟာ မတူညီပါဘူး။ ေရေငြ႔ျပန္သြားတဲ့ ေရေတြေၾကာင့္ေတာ့ shrinkage မျဖစ္ပါဘူး။ ျဖစ္ရင္လည္း အနည္းငယ္ဘဲပါဘဲ။
*** ကြန္ကရစ္ဟာ ေျခာက္လာမယ္ဆိုရင္ ေရေငြ႕ျပန္မယ္။ ျပီးေတာ့ ထိန္းထားတဲ့ ဘိလပ္ေျမအႏွစ္ေတြရဲ႕ ထုထည္ဟာလညး္ ေျပာင္းပါတယ္။ အဲဒါဆိုရင္ေတာ့ shrinkage ျဖစ္လာပါျပီ။ ကြန္ကရစ္မွာ ေရရဲ႕ tension capillary ေလး တိုးတိုးလာပါတယ္။ capilleries ေတြ မရွိလို႔ ေရဆံုးရံူးသြားတာနဲ႔ ေတာ့ shrinkage မျဖစ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ စုတ္ယူထားတဲ့ ေရေတြ ဖယ္ထုတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ shrinkage ျဖစ္ပါျပီ။
*** အစိုဓာတ္ေျပာင္းလဲတဲ့ အေျခအေနေတြကေန အေၾကာင္းရင္းမ်ားစြာက ကြန္ကရစ္ က်ံဳ႕ျခင္းကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
*** ၁။ ဘိလပ္ေျမႏွင့္ ေရပါ၀င္မႈ။ ။ ကြန္ကရစ္ေဖ်ာ္စပ္ရာမွာ ေရ (သို႔) ဘိလပ္ေျမ ပိုမို ပါ၀င္မယ္ဆိုရင္ shrinkage ပိုျဖစ္ပါတယ္။
*** ၂။ ဘိလပ္ေျမေပါင္းစပ္ဖြဲ႕စည္းမႈႏွင့္ မႈန္႔ညွက္မႈ။ ။ ေစာလ်င္စြာ strength ရေစတဲ့ ဘိလပ္ေျမနဲ႔ အပူထုတ္မႈနည္းတဲ့ ဘိလပ္ေျမ (High-early-strength and low-heat cement) ဟာ ပံုမွန္ဘိလပ္ေျမေတြထက္ shrinkage ပိုျဖစ္ေစပါတယ္။ မႈန္႔ညွက္တဲ့ ဘိလပ္ေျမေတြဟာ စိုထိုင္းတဲ့ အေျခအေနေတြမွာ ပိုမိုျပန္႔ကားလာေစပါတယ္။
*** ၃။ ေရာစာမ်ား၏ တိုးတက္ေျပာင္းလဲလာမႈ၊ အမ်ိဳးအစားႏွင့္ ပမာဏ။ ။ ေသးငယ္တဲ့ ေရာစာေလးေတြဟာ shrinkage ကို ပိုမိုျဖစ္ေစပါတယ္။ ၾကီးမားတဲ့ ေရာစာေတြကေတာ့ shrinkage နည္းေစပါတယ္။
*** ၄။ ပတ္၀န္းက်င္အေျခအေနမ်ား၊ စိုထိုင္းမႈႏွင့္ အပူခ်ိန္။ ။ ကြန္ကရစ္ ပံုစံငယ္ေလးေတြဟာ (concrete specimens) စိုထိုင္းတဲ့ အေျခအေနမွာ 200 to 300 x 10^(-6) ထိ ျပန္႔ကားလာေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေလထဲမွာ ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ ထားလိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ က်ံဳ႕သြားပါတယ္။ ျမင့္မားတဲ့ အပူခ်ိန္ဟာ ေရေငြ႔ျပန္ျခင္းကို ျမန္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ shrinkage ကို တိုးလာေစပါတယ္။
*** ၅။ Admixtures ။ ။ ကြန္ကရစ္မွာ ေရလိုအပ္ခ်က္တိုးေစတဲ့ Admixtures ေတြဟာ shrinkage ကိုလည္း တိုးေစပါတယ္။
*** ၆။ အရြယ္အစားႏွင့္ ပံုစံ။ သံကူကြန္ကရစ္ member ေတြမွာ shrinkage ျဖစ္တာေၾကာင့္ ကြန္ကရစ္ထဲမွာ tension stress ေတြ တုိးလာေစပါတယ္။ ထို႔အတူဘဲ steel မွာလည္း compressive stress တိုးလာေစပါတယ္။ အဲဒီ stress ေတြဟာ သက္ေရာက္ေနတဲ့ loading ေတြနဲ႔ေပါင္းျပီး တိုးလာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ steel percentage မ်ားျပီး ထည့္တဲ့အခါ ကြန္ကရစ္မွာ အက္ကြဲေၾကာင္း (cracks) ေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကြန္ကရစ္ထဲက tensile stresses ေတြကို reinforcement ေတြဆီ ေကာင္းေကာင္းျဖန္႔ခြဲေပးႏိုင္မယ္ ဆိုရင္ internal stresses ကြာျခားခ်က္ကို ေလ်ာ့ခ် ႏိုင္ပါတယ္။
*** Ordinary concrete ေတြအတြက္ ေနာက္ဆံုးက်ံဳ႕ျခင္းတန္ဖိုး (final shrinkage values) ဟာ 200 ကေန 700 x 10^(-6) ၾကားမွာ ေျပာင္းလဲေနပါတယ္။ normal-weight concrete အတြက္ဆိုရင္ 300 x 10^(-6) ကို သံုးႏိုင္ပါတယ္။
*** British Codes ေတြအရ 500 x 10^(-6) ကို ေပးပါတယ္။ အဲဒီမွာ ကြန္ကရစ္ကို ခ်ဳပ္မထားဘူးဆိုရင္ 3 m အတြက္ 1.5 mm shrinkage ျဖစ္မယ္ဆိုတဲ့ သေဘာပါ။
3 m x (1000 mm) x 500 x 10^(-6) = 1.5 mm လို႔ အလြယ္တကူ တြက္ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။
*** အကယ္၍ member ကို ခ်ဳပ္ထားမယ္ဆိုရင္ tensile stress ( 10 N/mm2) 1400 psi ေပၚလာမွာပါ၊
*** setting ျဖစ္ျပီးတဲ့ေနာက္မွာ အခ်ိန္ကာလတစ္ခုေလာက္ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းထားမယ္ဆိုရင္ shrinkage ကို ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ထို႔ေၾကာင့္ (၇)ရက္ထက္ မနည္းတဲ့ အခ်ိန္ကာလတစ္ခုအထိ ကြန္ကရစ္ရဲ႕ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးထားဖို႔ အေရးပါလာတယ္။
*** ေလတိုက္တဲ့ ေနရာမွာ ကြန္ကရစ္ကို ထားမယ္ဆိုရင္ ေလလာတဲ့ဘက္မွာ shrinkage ပိုျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။
*** shrinkage ဟာ structural member ေတြရဲ႕ deflection ကို တိုးေစပါတယ္။ အခ်ိန္နဲ႔ အမွ်တိုးလာေနမွာပါ။
*** အဲဒါနဲ႔ အခ်ိဳးညီစြာဘဲ ကြန္ကရစ္ထဲမွာရွိတဲ့ သံေခ်ာင္းဟာ shrinkage ေၾကာင့္ ျဖစ္လာတဲ့ curvature (ေကြးညြတ္ျခင္း)နဲ႔ deflection ကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
*** ေယဘုယ်အားျဖင့္ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ ကြန္ကရစ္မာေက်ာစကာလမွာ ျမင့္မားတဲ့ ႏွဳန္းနဲ႔ က်ံဳ႕မွာျဖစ္ျပီး ေနာက္ပုိင္းမွာေတာ့ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ေလ်ာ့က်လာပါတယ္။
*** အဲဒီေတာ့ ၂ ပတ္ၾကာတဲ့ အခါ shrinkage တန္ဖိုးဟာ 15% ကေန 30 % ထိ ရွိျပီးေတာ့ ၁ လ ၾကာတဲ့ အခါ 40 % ကေန 80 % အထိ ျဖစ္လာပါတယ္။ ၁ ႏွစ္ၾကာတဲ့ အခါမွာေတာ့ 70 % ကေန 85 % ထိ ျဖစ္လာမယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။
Ref; Structural Concrete Theory and Design
Min Han
0 comments:
Post a Comment